Начало Контакти


Смолян - Бисерът на Родопа планина

молян – удивителен град, съчетаващ в себе си духа на старите традиции на родопчани и живота на административен център на Родопите. Географското му разположение и функциите му на център на околните селища го определят като сърцето на планината. намира се на 260 километра югоизточно от София, на 100 км. южно от Пловдив и на 11 км. южно от курорта Пампорово.

Тук зимата е дълга, с много сняг, но същевременно и мека, в следствие влиянието на беломорския климат. Лятото е прохладно и с много слънчеви дни.

Градът е основан през 1960г. като събира в себе си град Смолян, село Райково и град Устово всички разположени по поречието на река Черна. Днес Смолян, Райково и Устово са най-големите квартали на град Смолян. И в трите големи квартала могат да се видят много и интересни творения – на природата и на човека.

Строителството на къщи е майсторство предавано от поколения наред. В Смолян са запазени къщи и църкви строени през 18-19 век, достоверно отразяващи бита на родопчани в миналото – Пангаловата къща (1860г.), Алибеевия конак (1751г.), Келевската къща (1860г.), Сгуровата къща (1866г.).

В квартал Райково се намира комплексът от родопски къщи, архитектурно-етнографски резерват – Чешитската махала. В града има 7 стари източноправославни църкви. В началото на месец юли, 2006г. бе открит най-големия източноправославен храм в Южна България и втория по големина в страната – Св. Висарион Смолянски.

В центъра на града се намира Планетариумът, в който може да се види историята на Вселената в уникалната звездна зала, да се наблюдават галактики и звезди със специалните телескопи.

Българска Хотелиерска и Ресторантска Асоциация Родопите - Планината на Орфей Моите походи
JULY JAZZ SMOLYAN Времето в Смолян
      © Хотелски комплекс Макрелов 2006 - 2008. Всички права запазени.
tova e design Еко Хотел Макрелов Eco Hotel Makrelov